Πράσινο λιβάδι σε λόφο
φωτο: Στέφανος Αλιπράντης

ΔΙΟΛΟΥ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΡΜΗΝΕΥΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ

Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται
Δείτε κι αλλιώς –
Τ. Μπαρνασά, Περί Θεού και άλλων θηρίων

Διαβάζοντας το έργο της Περί Θεού και άλλων θηρίων, μου πέρασε η ιδέα ότι η Τούλα Μπαρνασά,  κατανοώντας τους στίχους του Ρίλκε στην Πρώτη από τις Ελεγείες του Ντουΐνο πως «δεν είμαστε διόλου βολεμένοι στον ερμηνευμένο κόσμο μας» και πως εκτός από «ένα δένδρο στην πλαγιά» μένει για μας «η  νύχτα, όταν ο άνεμος, γεμάτος άπειρο χώρο, μας κατατρώει τα πρόσωπα», τείνει στον ποιητή ματιά συγκατάνευσης με είκοσι δυο δικά της ποιητικά δοκίμια.

Σ’ αυτά καταθέτει υπαρκτικά βιώματα από ένα ταξίδι θανάτου πριν από τον θάνατο στην «τετραπέρατη κτήση» του σύμπαντος. Επιστρατεύοντας τάγματα θεϊκών δαιμόνων και όχι αγγέλων για αρωγούς στο τρομερό ταξίδι της γνώσης, η Τούλα Μπαρνασά, αβόλευτη στον ερμηνευμένο κόσμο μας, διατυπώνει απορίες για τις ερμηνείες που του δόθηκαν. Τα ερωτήματα που θέτει γίνονται το έναυσμα για μιαν άλλη ερμηνεία του κόσμου, όπου δεν πρωτοστατεί ούτε ο θεός ούτε ο άνθρωπος, αλλά το εν (το παν) του σύμπαντος κι όπου, ο βασιλιάς των ερειπίων, χρόνος, που μας τρομοκρατεί και μας  απελπίζει, αντί να καταστρέφει τον κόσμο, τον σώζει από την ακινησία, την ατοπία, την ερημία.

Για ένα τέτοιο ταξίδι θανάτου, χρειάζεται πολλή ζωή, απέραντο θάρρος, ασίγαστη περιέργεια, που δεν έλειψαν από την Τούλα Μπαρνασά, όσοι και αν είναι οι φραγμοί κι οι περιορισμοί που βάζει η τύχη για να  μας ορίσει.

Η Αλεξάνδρα Δεληγιώργη είναι συγγραφέας.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ