Τούμας Τράνστρεμερ - Tomas Tranströmer
Ο σουηδός ποιητής Tomas Tranströmer (1931-2015)

ΑΝΕΚΔΟΤΟΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ TRANSTRÖMER

1.

«Για την ώρα έχω πονοκέφαλο, ένα πόδι μελανιασμένο και κουτσαίνω λίγο μετά από έναν αγώνα μπάντμιντον. Στη Μόνικα δεν αρέσει που παίζω μπάντμιντον, πιστεύει ότι θα έπρεπε να διαλέξω ένα άθλημα που ταιριάζει στην ηλικία μου – γκολφ για παράδειγμα. Το γκολφ όμως είναι για τις εξουσιαστικές τάξεις, το ξέρουν δα οι πάντες… Α, πριν από δυο εβδομάδες ανέβηκα σε ένα πιο αξιοπρεπές επίπεδο στα μάτια του κοινού όταν ο νομπελίστας Μπρόντσκι ανέφερε το όνομά μου σε μια τηλεοπτική συνέντευξη. Ο κόσμος με σταματά στο δρόμο: “είδες τη συνέντευξη στην τηλεόραση με τον… πώς τον λένε… τον νομπελίστα – ανέφερε το όνομά σου!”»

[Από το γράμμα του Τούμας Τράνστρεμερ (Tomas Tranströmer) στον Ρόμπερτ Μπλάι (Robert Bly), 21 Δεκεμβρίου 1987]

~~..~~

2.

Ο Τζον Άσμπερυ (John Ashbery) μιλώντας σε μεγάλη ισπανική εφημερίδα πριν από μερικά χρόνια για τη σχέση της αμερικανικής λογοτεχνίας με τη Σουηδική Ακαδημία είχε δηλώσει ότι «το μεγαλύτερο μυστήριο για μένα είναι γιατί δεν έδωσαν[1] ακόμη το βραβείο στον δικό τους ποιητή, τον Τούμας Τράνστρεμερ, έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή ποιητές».

~~..~~

3.

Ο Τούμας Τράνστρεμερ είχε μια μεγάλη συλλογή εντόμων και σκMordellistena transtroemerianaαθαριών, η οποία παρουσιάστηκε στο σουηδικό Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το 2011. Στην έκθεση δόθηκε βάρος στον σημαντικό ρόλο που παίζει η φύση στην ποίησή του. Ο Σουηδός εντομολόγος στο πανεπιστήμιο της Λουντ Μίκαελ Σέρενσσον που ανακάλυψε ένα νέο είδος σκαθαριού στο σουηδικό νησί Γκότλαντ το ονόμασε Πυργωτός κάνθαρος του Τράνστρεμερ (Tranströmers tornbagge, Mordellistena transtroemeriana). Η τιμητική αυτή χειρονομία έγινε στη γιορτή που οργανώθηκε στο δημοτικό θέατρο της Στοκχόλμης για τα 80 χρόνια του ποιητή την άνοιξη του 2011.

~~..~~

[1] Σ.τ.Σ. Ο Τούμας Τράνστρεμερ δεν είχε βραβευτεί ακόμη με το Νόμπελ τότε. Το έλαβε το 2011.

Βασίλης Παπαγεωργίου είναι συγγραφέας και μεταφραστής (και του Τράνστρεμερ στα ελληνικά).
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ