Μοτοσικλετιστής σε μηχανή εν κινήσει
φωτο: Αλέξιος Μάινας

ΜΙΚΡΟΔΙΗΓΗΜΑ

ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

 Προτιμούσε τον Ευριπίδη από τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή. Όχι μ’ αισθητικά κριτήρια, αλλά από παρόρμηση τυχαία. Όμως επιχειρηματολογούσε με πειθώ κι αποτελεσματικότητα. Εκτενή αποσπάσματα ποιημάτων του είχε αποστηθίσει, ακόμα και από τον χαμένο «Ερεχθέα».

Πολλές Κυριακές καβάλαγε τη μηχανή του και πήγαινε στη Σαλαμίνα προκειμένου να επισκεφθεί την σπηλιά, όπου –όπως λέγεται– έγραφε τα έργα του ο ποιητής. Στην Επίδαυρο αλλά και στο Ηρώδειο ήταν πάντοτε παρών όταν είχε παραστάσεις του ινδάλματός του.

Έτσι πέρασε τη ζωή του, μισογύνης, φιλάργυρος, απόκοσμος, με τον φανατισμό για τον Ευριπίδη ασύστολο. Τη μηχανή του την αποκαλούσε Άλκηστη, τη βιβλιοθήκη του Ιφιγένεια και το αγαπημένο του παράθυρο Ηλέκτρα.

Το τέλος του ήταν τραγικό. Έπεσε θύμα τροχαίου στο Πέραμα, επιστρέφοντας από τη Σαλαμίνα, στη συμβολή των οδών Αισχύλου και Σοφοκλέους.

~~..~~

Ο Νίκος Μοσχοβάκος γεννήθηκε το 1946 στα Τσικαλιά της Μάνης. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και είναι δικηγόρος. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, πιο πρόσφατη: Απριλίου ξανθίσματα (εκδόσεις Μελάνι, 2016). Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Βουλγαρικά. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ